Op zoek naar een smartwatch met bloeddrukmeter? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: wat is het verschil tussen een hartslagmeter en bloeddrukmeter? Welke smartwatches hebben een bloeddrukmeter? Hoe meet een smartwatch bloeddruk? En, hoe betrouwbaar zijn de resultaten van zo’n meting? Lees verder voor alle informatie!
Bekijk alle smartwatch-modellen!
Wat kun je met een bloeddrukmeter?
Door het meten van je hartslag en bloeddruk krijg je meer inzicht in de gezondheid van je hart en bloedstroom. Dat neemt zorgen weg en kan je inspiratie geven om minder stressvol door het leven te gaan. De meeste smartwatches hebben daar yoga en ademhalingsoefeningen voor. Maar is het allemaal zo eenvoudig? nee.
Alhoewel er een verband is tussen hartslag en bloeddruk zijn het twee verschillende variabelen. Bloeddruk is de kracht waarmee bloed door de slagaders stroomt en de hartslag telt hoe vaak het hart klopt.
Een normale bloeddruk heeft bloeddrukwaarden onder de 140/90 mmHg waarbij het laagste getal de onderdruk is, en het hoogste (en meest belangrijke) getal de bovendruk. Heb je een hoge bloeddruk, dan loop je een hoger risico op hart- of vaatziekte.
Maar zijn er smartwatches met bloeddruk meter?
Smartwatches met bloeddrukmeter
Sinds kort zijn er smartwatches met PPG-sensoren (photoplethysmogram). PPG-sensoren meten met behulp van lichttechniek de bloedstroom op basis van hartkloppingen en zijn gemaakt om je hartslag, zuurstofgehalte, stressniveaus EN bloeddruk te meten.
Een van de eerste met deze techniek is de Asus VivoWatch SP. Het bedrijf claimt dat de VivoWatch SP nauwkeurig bloeddrukmetingen uitvoert. Omdat deze smartwatch nog geen goedkeuring heeft van medische instanties, wordt het nog in twijfel getrokken.
Op dit moment zijn er maar weinig smartwatches die bloeddrukmetingen van medische kwaliteit aanbieden. In Amerika is het Omron’s Heartguide smartwatch gelukt een FDA goedkeuring te krijgen wat inhoudt dat zelfs specialisten het apparaat voor bloedmetingen mogen gebruiken. In het Youtube-filmpje zie je een demonstratie:
Deze smartwatch hanteert de oscillometrische methode, oftewel dezelfde methode als de elektronische bloeddrukmeters die huisartsen of mensen met een hoge bloeddruk thuis gebruiken.
Door het oppompen van de bloeddrukmanchet sluit (tijdelijk) de bloeddoorstroming. Tijdens het leeglaten herstelt de bloeddruk zich geleidelijk wat trillingen in de druk van de manchet veroorzaakt. Aan de hand van deze trillingen wordt de bloeddruk bepaald.