Tegenwoordig gebruikt men steeds vaker hardloop smartwatches in plaats van fitness trackers omdat een goede smartwatch veel meer features heeft, denk aan o.a. een ingebouwd GPS-systeem, hartslagmeter en sensoren voor het meten van specifieke hardloopoefeningen.
Op deze pagina vind je meer informatie over alle handige functies en features van hardloop smartwatches, en beoordelen we de beste modellen van 2022. Nieuwsgierig? Lees verder voor alle informatie!
Wat kunnen hardloop smartwatches?
Op smartwatchkopen.net ontvangen we regelmatig vragen over de functie van hardloop smartwatches: is een hardloop smartwatch echt nodig? En, wat doen hardloop smartwatches nu precies? Je moet een smartwatch zien als een handig computertje voor het bijhouden en meten van jouw sportresultaten, en natuurlijk de motivatie die daaruit voortvloeit.
Met name ervaren hardlopers ontlenen veel aan het meten van hun sportresultaten omdat ze op deze manier stapsgewijs hun kracht en conditie (aantoonbaar) naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar over welke functies en features gaat het dan? Je vindt ze hieronder:
Smartwatch-apps: de meeste hardloop smartwatches hebben voor-geïnstalleerde apps als: Runkeeper, Strava of Endomondo. Met deze apps kun je sportresultaten monitoren en gaat het meestal gepaard met een virtuele hardloopcoach. Deze coaches motiveren of geven advies tijdens het rennen. Bij sommige apps kun je zo’n hardloop coach ook vragen om een trainingsplan. Zo kun je je voorbereiden op de 5km, 10km of halve-marathon. Op basis van je huidige resultaten maakt de coach dan een realistisch programma.
GPS-functie: de bovenstaande apps functioneren meestal in combinatie met een GPS-functie. Zo kun je sportvariabelen als: afgelegde afstand, tijd en intervallen beter en nauwkeuriger meten. De GPS-functie wordt bij sommige smartwatch modellen ook gebruikt voor het sturen van een SOS-melding. Maak je een lelijke valpartij tijdens het rennen? Dan kun je met één klik op de knop een SOS-melding sturen naar vooraf ingevoerde contacten.
Hardloopdynamica-sensor: ook wel ‘Running Dynamics Pod‘ genoemd, is een handige sensor voor het meten van o.a: cadans (aantal stappen per minuut), totaal aantal stappen (links en rechts), grondcontacttijd-balans, verticale oscillatie (op-en-neerwaartse beweging met het bovenlichaam) pasfrequentie en paslengte. Deze externe sensor wordt met je smartwatch gekoppeld voor het monitoren van je sportresultaten en looptechniek.
Zuurstofmeter (VO2max): een zuurstofsaturatiemeter is een meetinstrument die de maximale zuurstofopname vermogen test. Het is een populaire methode onder topsporters om het conditieniveau te bepalen. Het berekent hoeveel zuurstof je tijdens maximale inspanning kan verbruiken. Bijvoorbeeld, als je hartslag bij de eerstvolgende hardlooptraining bij een hogere snelheid minder hard klopt, krijg je een hogere VO2max-bepaling.
Hartslagmeter/caloriemeter: een hartslagmeter houdt de intensiteit van een training bij en kijkt hoeveel calorieën je verbrandt. Daarnaast kun je met een hartslagmeter controleren of het hartritme niet te hoog oploopt. Met name in combinatie met een ECG-functie is het een relevante feature voor mensen met hartritmestoornis.
Beste hardloop smartwatches
In deze review beoordelen we de beste hardloop smartwatches van 2022. Deze selectie is samengesteld op basis van eigen ervaring en bronnen als: menshealth.com, thewiredrunner.com en wareable.com. Daarnaast hebben we recensies en reacties van hardloop-fanaten in overweging genomen. Uiteindelijk hebben we een lijst met beste hardloop smartwatches samengesteld:
1# Garmin Forerunner 245 Music
De Garmin Forerunner 245 heeft op dit moment de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor een gemiddeld bedrag van €280,- euro heb je een smartwatch met geavanceerde trainingsfuncties, meetinstrumenten en sensoren.
Een opvallende nieuwe feature is bijvoorbeeld het vernieuwde Galileo GPS-systeem. Met dit systeem kun je nog nauwkeuriger sportresultaten meten, routes opslaan en jouw locatie bepalen tijdens het hardlopen.
De batterijduur komt op ongeveer 7 dagen in smartwatch modus, en ongeveer 6 uur in de GPS-modus (met muziek). Dat lijkt weinig, maar dat is relatief lang in vergelijking met andere hardloop smartwatches. Wil je een langere batterijduur en dezelfde functies? Dan is de Forerunner 945 geschikt, maar deze is aanzienlijk duurder.
Met de Forerunner 245 kun je ook werken aan je looptechniek. Koppel een hardloopdynamica-sensor en meet o.a. je pasfrequentie en paslengte. Tijdens het rennen kun je ook offline muziek luisteren via Spotify of andere muziekdienst.
Daarnaast heeft de Forerunner 245 vernieuwde Elevate Optical HR-sensoren om het hartritme nog beter te kunnen meten tijdens duurlopen of intervaltrainingen. Hoewel de Forerunner 245 intervaltrainingen nog steeds niet nauwkeurig berekent, is het wel een verbetering ten opzichte van de Forerunner 235.
#2 Garmin Forerunner 645 Music
Een vergelijkbaar maar duurdere variant ten opzichte van de Garmin Forerunner 245, is de Forerunner 645. Dit model kost gemiddeld €399,- euro, en is dus aanzienlijk duurder. Dit komt omdat de 645 over meer hardloop meeteenheden beschikt.
Verder heeft de Forerunner 645 een slank, elegant en degelijke uitstraling. Het toont veel overeenkomsten met de Garmin Vivoactive 4, maar dan met meer knopjes. Dit model heeft namelijk (bewust) geen touch-screen omdat het niet gebruikersvriendelijk. Verder is de 645 een echt lichtgewicht en weegt de smartwatch slechts 42g, ideaal voor tijdens het hardlopen.
Gedurende het hardlopen kun je eenvoudig (offline) muziek luisteren via Spotify. Je hoeft dus geen verbinding te maken met een muziekdienst. Download de nummers vooraf en beluister ze op je smartwatch. De Forerunner 645 heeft een opslagruimte voor ongeveer 500 nummers.
De Forerunner 645 heeft alle ingebouwde meetinstrumenten waaronder een: hartslagmeter, stressmeter, stappenteller en veel andere soorten ‘activity trackers‘. Het apparaat heeft een nauwkeurig GPS-systeem en meet daadwerkelijk alle bewegingen zoals je dagelijkse hoeveelheid stappen en aantal trappen, en het heeft bovendien ook een VO2max bepaling.
Kortom, de Forerunner 645 behoort echt tot de beste hardloop smartwatches van dit moment. Het enige nadeel is de korte batterijduur van slechts 5 uur bij intensief gebruik (GPS-modus en muziek). Dat probleem heb je minder bij de Forerunner 945, maar goed dan betaal je ook een stukje meer. In de normale smartwatch modus heeft de Forerunner 645 overigens een batterijduur van ongeveer 7 dagen.