Op zoek naar een goede smartwatch met hartslagmeter? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: hoe wordt de hartslag met een smartwatch gemeten? Zijn deze metingen betrouwbaar? En, wat zijn de beste smartwatches met hartslagmeter? Lees verder voor alle informatie!
Wat kun je met een hartslagmeter?
Tegenwoordig willen veel sporters een polshorloge met hartslagmeter om te kijken of hun hartritme niet te hoog oploopt en voor meer inzicht in de intensiteit van een training. Voor mensen met een hartritmestoornis heeft het een hoger doel.
Een smartwatch met hartslagmeter biedt namelijk extra inzicht bij onregelmatig hartritme of hartoverslag, zeker in combinatie met een ECG-functie. Een ECG (elektrocardiogram) is een hartfilmpje dat elektrische signalen meet.
Een ECG wordt meestal als eerste gebruikt bij pijn op de borst of wanneer iemand last heeft van een snelle hartslag of hartoverslag. Met zo’n hartfilmpje krijgt een specialist direct meer inzicht in je hartritme.
De meeste smartwatches met hartslagmeter hebben ingebouwde groene LED-lampjes en lichtgevoelige fotodioden aan de onderkant. Als je de hartslagmeter start gaan de felgroene lampjes knipperen en absorbeert het bloed dit licht.
Bij hartkloppingen stroomt er meer bloed en kunnen de lichtgevoelige fotodioden de weerkaatsing van het geabsorbeerde licht omzetten tot hartslagen per minuut. Een smartwatch kan op basis van deze resultaten een resultaat geven.
Smartwatches met hartslagmeter
Maar zijn de meetresultaten van smartwatches met hartslagmeter betrouwbaar? Uit onderzoek aan Stanford University blijkt dat 0.5% van de 400.000 kandidaten met een Apple Watch een melding van onregelmatig hartritme kregen.
Na verder onderzoek bleek dat het grootste gedeelte van de deelnemers met melding ook daadwerkelijk boezemfibrillatie (of atriumfibrillatie), ook wel hartritmestoornis hadden. Kortom, smartwatches met een goede hartslagmeter kunnen van toegevoegde waarde zijn. Maar welke moet je dan kiezen? Hieronder vind je onze keuze:
Apple Watch 5
De Apple Watch 5 heeft een speciale hartslag-app (Heart Rate app) die een melding uitstuurt als je ongebruikelijk hoge of lage hartslagen hebt. Iedere keer als je symptomen merkt of een waarschuwing ontvangt kun je een hartfilmpje maken.
Zorg voordat je begint dat de Apple Watch goed om de pols zit. Ga naar de Apple Watch app, selecteer: Mijn Watch > Algemeen > Draagpositie. Open nu de ECG-app op de Apple Watch, laat je armen ergens op rusten en houd een vinger op de ronde zijknop (niet indrukken).
Na 30 seconde ontvang je een classificatie en moet je jouw symptomen toevoegen door op ‘Voeg symptomen toe’ te tikken. Tik vervolgens op ‘Bewaar’ om je symptomen te noteren en als laatste op ‘Gereed’ voor de resultaten. Er zijn 4 mogelijke resultaten:
- Sinusritme: het hart klopt regelmatig met een frequentie van 50 tot 100 hartkloppingen per minuut.
- Atriumfibrilleren: het hart klopt onregelmatig met een frequentie van 50 tot 120 hartkloppingen per minuut.
- Lage of hoge hartslag: Een lage hartslag zijn 50 hartkloppingen per minuut of lager, en een hoge hartslag is 120 hartkloppingen of hoger
- Onbeslist: de Apple Watch kon de opname niet classificeren. Probeer het nogmaals en zorg dat je arm op een bankleuning rust en de smartwatch goed vastzit.
Bij het resultaat ‘atriumfibrilleren’ is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Een te lage hartslag kan de oorzaak zijn van medicijnen, of iemand die op topniveau sport, maar het kan ook te maken hebben met elektrische signalen die niet goed door het hart worden geleid.
Een te hoge hartslag kan een indicatie zijn van atriumfibrillatie, maar in veel gevallen is het: nervositeit, (in)spanning, infectie, uitdroging of stress. Voel je je onwel? Dan kun je met een druk op de knop een SOS-waarschuwing naar vooraf ingevoerde contacten sturen. Via GPS wordt jouw locatie bepaald en ontvangen ze een noodmelding.
Samsung Galaxy Watch Active 2
Een van de nieuwste smartwatch modellen is de Samsung Galaxy Watch Active 2. Bij dit model staat het monitoren van gezondheid centraal.
Net als bij de standaard Galaxy Watch Active, gebruikt de Active 2 de techniek van: ‘fotoplethysmografie’ (bovenin uitgelegd) waarbij groene LEDs en fotodioden een hartslagmeting doen.
Echter, de Active 2 heeft nu 8 fotodioden voor een zeer nauwkeurige hartslagmeting. Zodra je een frequentie onder of boven het normale niveau scoort krijg je automatisch een notificatie.
Heb je een hoge hartslag door spanningen? Gebruik dan de speciale ‘stresstracker‘ om je stressniveau te meten en vervolgens met ademhalingsoefeningen omlaag te halen.