Op zoek naar een smartwatch met saturatiemeter? Op deze pagina krijg je antwoord op veelgestelde vragen als: wat is een saturatiemeter? Hoe werkt een saturatiemeter? Wat zijn gezonde zuurstofwaarden? Kun je met een saturatiemeter COVID-19 detecteren? En, wat zijn de beste smartwatches met saturatiemeter? Lees verder voor alle antwoorden!
Bekijk alle smartwatch-modellen!
Wat is een saturatiemeter?
Een saturatiemeter, ook wel pulse oximeter of zuurstofmeter genoemd, is een medisch instrument voor het meten van het zuurstofgehalte. Via de longen wordt zuurstof opgenomen in het bloed, en verder getransporteerd naar alle cellen in het lichaam. Een zuurstoftekort leidt tot bewustzijnsverandering en uitval van organen met de sterfte als gevolg (bij langdurig zuurstoftekort).
Wat is een gezonde zuurstofwaarde?
In de medische wereld wordt het zuurstofgehalte in het bloed aangegeven in percentages (SpO2). Patiënten met een waarde van 90% of lager moeten direct contact opnemen met een medisch specialist, tenzij het een patiënt met COPD (longziekte) betreft waar dergelijke waarden verklaarbaar kunnen zijn. Bij gezonde patiënten liggen de waardes tussen de 95% en 100%.
Betrouwbaarheid bij detecteren van COVID-19
Een veelgestelde vraag is: zijn smartwatches met saturatiemeter betrouwbaar bij het detecteren van COVID-19? Volgens onderzoek uitgevoerd in Stanford University, blijkt dat smartwatches wel degelijk bruikbaar kunnen zijn bij het vroegtijdig detecteren van COVID-19. In het onderzoek waren 5000 deelnemers en 31 corona-patiënten betrokken waarbij de smartwatches, met behulp van de hartslagmeter, stappenteller, zuurstofmeter en slaapmeter, bij 80% vroegtijdig onregelmatigheden konden detecteren. In veel gevallen konden ze zelfs 9 dagen voor het intreden van corona-symptomen onregelmatigheden detecteren.
Het gevaar van stille hypoxie
Een bekend en gevaarlijk fenomeen bij corona-patiënten zijn tekenen van stille hypoxie waarbij het zuurstofgehalte zakt zonder dat het lichaam symptomen als kortademigheid, hoofdpijn of warm-koud-wisselingen vertoont. In tegenstelling tot de meeste luchtwegaandoeningen, wordt bij COVID-19 langzaam en geleidelijk het zuurstof ontnomen.
Volgens Dr. Martin Tobin, professor aan de Loyola University Medical Center, reageert het brein bij coronapatiënten pas zodra het zuurstofgehalte extreem laag zakt. Wanneer symptomen als droge hoest of kortademigheid ontstaat, start het lichaam met intensief ademhalen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan en longzakjes breken.
Als medisch specialisten vroegtijdig een zuurstoftekort detecteren kan er nog een ‘niet invasieve behandeling’ met zuurstofmaskers worden toegepast. De kans op beter herstel wordt hierdoor aanzienlijk hoger, aldus Dr. Martin Tobin.
Smartwatches met saturatiemeter
Uit het onderzoek blijkt dat smartwatches met saturatiemeter (i.c.m. stappenteller, hartslag,- en slaapmeter) bruikbaar zijn voor het vroegtijd detecteren van een grootschalige virusinfectie. Maar welke smartwatch moet je kopen? Hieronder vind je een overzicht met de beste smartwatch(es) van dit moment.
Apple Watch 6
Sinds 18 september 2020 kun je de nieuwe Apple Watch 6 (AW6) bestellen. De nieuwe AW6 verschilt niet veel met de Apple Watch 5 (AW5), maar wel als het op de ingebouwde saturatiemeter aankomt. De AW6 heeft namelijk een nieuwe applicatie en sensor aan de binnenkant.
Met behulp van rode, groene en infrarode led lampjes wordt licht op de bloedvaten gestraald. Vervolgens wordt een bepaalde hoeveelheid licht weerkaatst en kunnen zogenoemde fotodioden dit meten. Algoritmes berekenen de kleur zodat er een indicatie van het zuurstofgehalte in percentages (SpO2) kan worden weergeven.
Verder beschikt de AW6 over een uitstekende hartslagmeter en elektrocardiogram (ECG) die extra inzicht geeft bij een onregelmatige hartoverslag of hartritme.